Granollers canviarà gratis els panys de les víctimes de violència de gènere

L’Ajuntament de Granollers ha signat aquest matí un conveni inèdit a Catalunya amb la Unió de Serrallers de Seguretat (UCES) mitjançant el qual es canviarà de forma gratuïta el pany a les dones víctimes de violència de gènere que tinguin una sentència judicial que acrediti aquesta situació.

Es tracta del primer consistori català que s’acull al conveni signat pel Govern central i el gremi dels serrallers en 2012, va assegurar l’alcalde socialista del municipi Josep Mayoral.

El pla no sorgeix d’una necessitat específica detectada al municipi sinó de l’oferiment altruista que per part d’aquest col·lectiu, ha explicat Maria del Mar Sánchez, tinent d’alcalde de Salut i Serveis Socials de Granollers.

Aquest acord, emmarcat dins de la responsabilitat social dels serrallers, implica que els serrallers de UCES corrin amb totes les despeses en el canvi del pany.

Subministrament, desplaçament i mà d’obra que impliquen la substitució del cilindre del pany o del pany completa quan així resultés necessària o la instal·lació d’una segona pany quan, segons la valoració professional del manyà, no fos possible el primer, segons expliquen la Unió a la seva pàgina web.

L’Ajuntament no ha revelat quants casos de violència masclista té detectats en el seu municipi però per el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD, per les seves sigles en català) van passar l’any passat 250 veïnes. Sánchez ha explicat que el conveni només s’aplica quan hi ha una sentència judicial que obliga a la parella a deixar el domicili i no en tant es dicti, per exemple, una ordre d’allunyament.

Granollers farà promoció al municipi del servei. Un agent de la policia local, a més, ha d’acompanyar els serrallers quan realitzin un servei relacionat amb una víctima de violència de gènere.